Debat over onderhandelingen met Shell en de NAM

Door Pascal Roemers op 17 oktober 2024

Vandaag werd er tijdens een Statencommissievergadering gedebatteerd over de onderhandelingen van de provincie met Shell en de NAM. Deze onderhandelingen vonden plaats tussen 2017 en 2019. Nu zijn er twaalfduizend stukken openbaar gemaakt. In de stukken valt te lezen dat er sprake was van verkennende gesprekken met als inzet dat Shell investeert in Groningen. De beloofde 100 miljoen werd 1.2 miljoen. We zijn als provincie een ervaring rijker en een illusie armer. Onze conclusie is dat Shell niet zozeer iets voor de provincie wilde betekenen maar voor haarzelf.

 

Dat we als provincie deze gesprekken hebben gedaan, is volgens de PvdA-fractie niet verkeerd. Desondanks vraagt de PvdA zich wel af of wij onszelf als provincie niet voor de gek hebben gehouden. Het is een trieste constatering dat blijkbaar machtige instanties zoals Shell en de NAM zich niet aan hun woord hoeven te houden en we daar vervolgens weinig aan kunnen doen. De ambitieuze plannen die Shell presenteerde aan de provincie zijn nooit van de grond gekomen.

 

Fractievoorzitter Pascal Roemers benadrukte tijdens het debat dat Shell 1 miljard investeert in Rotterdam. Roemers vroeg daarom aan het College hoe het kan zijn dat de provincie niet in staat bleek de onderhandelingen om te buigen naar goede resultaten. Onze pijnlijke conclusie is dat de lobby richting niks heeft opgeleverd, Shell elders investeert en de NAM niet wil staan voor de rekening van de gaswinningschade.

 

Roemers wilde daarnaast van het College weten of zij, met de wetenschap van nu, nogmaals op deze wijze zouden handelen. Het is voor de PvdA vooral van belang dat de provincie leert van de fouten die zij bij de onderhandelingen van 2017-2019 hebben gemaakt.

Pascal Roemers

Pascal Roemers

Mijn naam is Pascal Roemers, 43 jaar. Ik ben geboren en getogen in de stad Groningen en opgegroeid in Beijum. Sinds vijf jaar woon ik in Adorp in de gemeente het Hogeland, samen met mijn vrouw Erica en onze drie Duitse doggen. Naast de politiek ben ik werkzaam als projectmanager wijkvernieuwing bij de gemeente Groningen.

Meer over Pascal Roemers