Gewestelijke vergadering van juni: veel afscheid nemen en opnieuw beginnen….

Door Léon Boer op 22 juli 2024

Gewestelijke vergadering van juni: veel afscheid nemen en opnieuw beginnen….

Op zaterdag 22 juni toog een flinke groep partijgenoten vanuit de gehele provincie Groningen naar Vlagtwedde voor de gewestelijke vergadering. De eerste vergadering waarbij wij het zonder ons ontvallen secretaris Ben Jager moesten stellen. Zijn vrouw Leontien was aanwezig en voerde het woord. ‘Ben voelde zich in Groningen vertrouwd en verbonden met de rode familie in Groningen’, aldus Leontien. Dat maakte een diepe indruk op de aanwezige partijgenoten….

Nieuwe gezichten

Bram lichte de financiële handel en wandel toe waarbij de teneur was dat er door extra activiteiten en campagne er meer is uitgegegeven dan de jaren daarvoor. De daaropvolgende wisseling van de bestuursleden verliep soepel. Janneke Dijkhuis, door Sander gekenmerkt als de enige ooggetuige van de wisseling van de wacht na het afscheid van Bert Dieters, was lang de enige vrouwelijk vaandeldrager in het bestuur. Totdat Wilma het bestuur kwam versterken. En tijdens de vergadering verscheen er opnieuw versterking in de vorm van: José van Schie. José heeft  een langjarige ervaring als onder meer wethouder van Groningen, Midden-Groningen en als Statenlid.

Afscheid na 11 jaar

Vervolgens was het opnieuw afscheid nemen. En wel van Henk Nijboer, hij was meer dan 11 jaar Tweede Kamerlid voor onze partij geweest. Hij memoreerde de steun vanuit het gewest, waarmee hij altijd een bijzondere band had. En wat  onder meer resulteerde in 23.000 voorkeurstemmen. Hij dankte het gewest hiervoor. Hij sprak zijn vertrouwen uit in zijn opvolger Julian. En riep hem, en de nieuwe fractie, op om de komende jaren moeilijke discussies niet uit de weg te gaan…


Henk Nijboer en Jan Pieter Loopstra over Nij Begun.

Voor Henk was het met Nij Begun letterlijk en figuurlijk opnieuw beginnen. Henk deed uit de doeken hoe hij in het hele proces van de totstandkoming van Nij Begun vaart. Henk: ‘met 100 miljoen per jaar kan je veel, maar ook niet alles.’ Jan Pieter Loopstra bracht inbreng vanuit de fractie: ‘de aanleiding is triest maar tis wel ‘n kado’, naar voren. Jan Pieter benadrukte vooral de sociaal-economische kant, de arbeidsparticipatie, nog eens extra werd belicht.

Kopjes koffie….

Vervolgens was het de beurt aan Pascal Roemers, fractievoorzitter in de Staten, die een hot items in de provinciale politiek bij lang ging: datacenters (willen we niet), cultuur (willen we wel), kernenergie (willen we niet) onder andere de revue passeerde. En tegelijk gaf Pascal ook zijn succesformule prijs: veel kopjes koffie met de andere fracties!

Fel in de nieuwe oppositie

Kamerlid Julian Bushoff maakte direct de oproep van Henk Nijboer waar door- mede gestimuleerd door de aanwezige partijgenoten- heikele thema’s aan te kaarten van de rol van Frans Timmermans tot aan de asielproblematiek. Julian gaf aan dat hij tot in zijn tenen gemotiveerd is om scherp oppositie te voeren, vooral op het punt van bestaanszekerheid. Applaus was zijn deel.


Julian Bushoff aan het woord.

Vanuit Westerwolde….de victorie!

Kort na de lunch nam Statenlid Richart Joling, ook vanuit het Westerwoldse, het woord. Hij onderstreepte vooral het belang van de  Nedersaksenlijn, aanpak van  energiearmoede, en vooral het belang van goede en goedkope starterswoningen in de Zuidoostelijk Groningse regio. Na een wat lagerhuisdebat achtige discussie, was het de hoogste tijd voor de rondvraag. Hierin werd de samenwerking met GroenLinks nog aan de orde gesteld. Mede gericht op de gemeenteraadsverkiezing die er volgend jaar aan zit te komen. En ook de mogelijkheid om voor dezelfde verkiezingen met een- dwars door alle afdelingen heen- gezamenlijk basis verkiezingsprogramma te komen. Om zo een basis te leggen voor toekomstige verkiezingswinst!


Richart Joling aan het woord.

En zo kon onder de soepele en her en der ook  strikte leiding van Sander rond 13:15 het geheel worden afgerond. Vervolgens stroomden de partijgenoten vanuit Vlagtwedde terug de overige delen van de provincie in.

 

Léon Boer

Léon Boer

Ik ben Léon Boer geboren in 1971 en vader van Julian, Nino en Élise en woon samen met Sabine in (bijna) hartje Groningen. Ik ben opgegroeid in Meeden (Oost-Groningen). In dit mooie en immer roerige stukje van Groningen heb ik ook mijn politieke opvoeding gehad. Op mijn achttiende ben ik naar de Stad verhuisd om

Meer over Léon Boer