Statement

Door Pascal Roemers op 3 september 2024

Op 26 september 2016 hebben de Provinciale Staten van Groningen zich in ruime meerderheid uitgesproken om zich actief in te zetten voor de sociale acceptatie en veiligheid van haar LHBTQIA+-inwoners. Aanleiding was de hoge mate van intimidatie en (fysiek) geweld richting LHBTQIA+ Groningers.

Op 11 mei 2017 heeft de provincie zichzelf officieel uitgeroepen tot Regenboogprovincie. Daarmee wordt niet alleen op 11 oktober de regenboogvlag gehesen, maar wil de provincie ook een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van gemeenten in hun LHBTQIA+ Beleid.

Een van de symbolen die gemeenten inzetten ten behoeve van de sociale acceptatie van LHBTQIA+ ers is het regenboogsymbool in de openbare ruimte op banken en paden. Het is schokkend om te zien dat deze paden en banken beklad worden door vandalen. Dit is onacceptabel en geeft aan dat er nog geen volledige acceptatie is van de LHBTQIA+ gemeenschap. De symbolen blijven daarom hard nodig.

Afgelopen weekend werd een regenboogpad in de gemeente Eemsdelta, al voor deze werd geopend, beklad met onder andere hakenkruizen. De Groninger BBB-fractievoorzitter Gouke Moes ging op X in op de kwestie. Zijn bericht kwam op ons over dat het symbool van gelijkheid, de regenboog, gelijkgesteld werd aan een symbool van haat, het hakenkruis.

Wij, de ondergetekenden, zijn geschokt door dit bericht en distantiëren ons ervan.

Wij zullen onze gemeenten altijd actief blijven steunen bij hun inzet op het gebied van de sociale acceptatie en veiligheid van álle inwoners van de provincie Groningen.

Provinciale Statenfracties: GroenLinks, CDA, Socialistische Partij, Partij voor de Dieren, Volt, PvdA , Partij vóór het Noorden en D66

Pascal Roemers

Pascal Roemers

Mijn naam is Pascal Roemers, 43 jaar. Ik ben geboren en getogen in de stad Groningen en opgegroeid in Beijum. Sinds vijf jaar woon ik in Adorp in de gemeente het Hogeland, samen met mijn vrouw Erica en onze drie Duitse doggen. Naast de politiek ben ik werkzaam als projectmanager wijkvernieuwing bij de gemeente Groningen.

Meer over Pascal Roemers