Statenlid

Richart Joling

Mobiliteit & Infrastructuur
Internationalisering
Energietransitie
Richart Joling

Over Richart Joling

r.joling@ps-provinciegroningen.nl

Mijn naam is Richart Joling, ik ben 47 jaar, woon bijna mijn hele leven in Burgermeester Beinsdorp, een arbeiderswijk in Ter Apel. Naast mijn werk voor de Staten, werk ik als zelfstandig ondernemer bij een zonweringsbedrijf in Ter Apel. Ik ben getrouwd met Solange, zij is van Braziliaanse afkomst, samen hebben wij 5 kinderen en 7 kleinkinderen. Vorig jaar heb ik de opleiding “Energietransitie”gevolgd aan de Hanze Hogeschool in Groningen, in mijn Statenwerk wil ik hier mijn voordeel meedoen.

Waarom zit jij bij de PvdA?

De Partij van de Arbeid zit diep geworteld in mij, als leerling van meester Cees, -die raadslid was voor de PvdA-, kreeg ik al op jonge leeftijd de normen en waarden mee, waar de PvdA voor staat. Eerlijk delen, meedoen in de samenleving, liefde voor je medemens, allemaal kreten, die voor mij vanzelfsprekend zijn maar waar je altijd voor moet blijven vechten. Zeker nu de wereld zo aan het veranderen is en bestaanszekerheid voor veel mensen niet meer zo vanzelfsprekend is. Het doet mij bijvoorbeeld pijn om mensen te zien, die in een slaapzak ’s avonds televisie kijken omdat ze de energierekening niet kunnen betalen.

Wat wil jij gedurende jouw termijn bereiken?

De klimaatverandering en de energietransitie zijn voor mij de onderwerpen waar ik de komende 4 jaar aan wil werken. Een aantal concrete zaken zijn:

1. Een provinciale isolatiesubsidieregeling waarmee we op korte termijn een financiële bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van woningen van inwoners met lage inkomens. Deze mensen worden op dit moment het hardst getroffen door de hoge energieprijs en moeten zo snel mogelijk worden geholpen.
2. Een sociaal energietransitiefonds dat wordt gevormd met een deel van de opbrengsten van lokale duurzame energieopwekking (zon- en windparken). Die fondsen kunnen door de Groningse gemeenten worden gebruikt om de woningen van huishoudens in energiearmoede te verduurzamen.
3. We willen laten onderzoeken of een provinciaal energiebedrijf mogelijk is. Op deze manier hebben we als provincie onder andere meer invloed op de winsten en kunnen we die ook lokaal investeren.
4. We zien een grotere rol voor energiecoöperaties bij de ondersteuning van burgers in energiearmoede en willen dit graag samen met hen oppakken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van energiecoaches.
5. We willen dat de provincie ervoor zorgt dat gemeenten ondersteund worden bij hun energiearmoede-aanpak en dat ‘best practices’ worden
uitgewisseld.