Provinciale begroting 2023

Door Richart Joling op 9 november 2022

Vandaag besproken we in de Provinciale Staten de provinciale begroting. Namens de PvdA voerde Richart Joling het woord.

Verbinden, Versterken en Vernieuwen is het motto waar het college van Gedeputeerde Staten, waar de Partij van de Arbeid ook deel van uitmaakt, eind mei 2019 van start is gegaan. Het motto staat nog fier overeind. De laatste begroting van dit college ligt voor en aan de uitvoeringsplannen is hard gewerkt en moet blijvend worden gewerkt, zo stelde Richart.

In deze collegeperiode is er veel gebeurd, het klimaat liet zien dat het menens was, het coronavirus sloeg om zich heen, het kabinet trad af, we kregen de langste kabinetsformatie ooit, Rusland viel de Oekraïne binnen, stikstofcrisis, energiecrisis , hoge inflatie en zo kunnen we nog wel doorgaan met het rijtje. De brede welvaart van de Groningers, zo zei Richart, staat onder druk.

Groningers steunen in tijden van crisis

Richart stelde dat het lijkt alsof de crisis voor de inwoners van Groningen, dubbel zo zwaar valt. Als je alleen al kijkt naar kaarten die de energiearmoede weergeven, dan is Groningen diepzwart gekleurd. Met name kleine kernen hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Dorpshuizen en sportverenigingen hebben het financieel zwaar. Het MKB, de bakker, de plaatselijke patatboer, iedereen wordt geraakt. We willen daarom dat het leefbaarheidsfonds ook in de volgende periode wordt voortgezet om deze mensen te ondersteunen.

Want ook al is dit een rijk en welvarend land, in onze provincie staan nog altijd te veel mensen onderaan in alle rijtjes, zoals de ‘’quiet 500’’.  Wij geloven dat een samenleving steviger, gezonder en rijker wordt als we zorgen dat iedereen meetelt en ertoe doet. Dat geeft eigenwaarde en daardoor kracht om te leven in plaats van te overleven.

Regie over de ruimte

Richart vervolgde zijn betoog door te stellen dat de PvdA een sterke regie bepleit over de ruimte. Via een bescherming van kwetsbare gebieden én bevolkingsgroepen als het om wonen en welzijn gaat. Het Kleine Stedenbeleid is een voorbeeld van hoe wij dat graag willen invullen: kleinstedelijke kernen, met een vitaal aanbod van voorzieningen, die via goede openbaar vervoersystemen met Stad en de rest van het land verbonden zijn.

Richart gaf aan dat onze fractie het Maggie’s Center wil ondersteunen. Daarnaast pleitten wij voor extra provinciale subsidie voor een vrij toegankelijk bevrijdingsfestival voor iedereen. Hiervoor dienden wij dan ook een motie in, die met een grote meerderheid werd aangenomen.

Het gas- en stikstofdossier

Het gasdossier blijft van belang en het is goed om te zien dat de gaswinning naar nul gaat, zo zei Richart. Aan de andere kant is de schade-afhandeling en de versterkingsoperatie nog altijd niet goed geregeld. Het is van belang om daar snel stappen in te zetten.

Met het Nationaal programma Groningen kunnen we inwoners van het aardbevingsgebied weer meer perspectief bieden. Met de stikstofcrisis in ons achterhoofd pleit de PvdA voor een integraal landbouwbeleid. Een beleid dat inspeelt op de kansen en krachten van onze landbouw en tot stand komt in samenwerking met alle betrokkenen.

Voor de inwoners staan

De financiële positie van de provincie Groningen is goed! Het beeld van het meerjarenplan is positief en de financiële positie ten opzichte van de perspectiefnota is toegenomen.

Richart sloot af door aan te geven dat in tijden van crisis, de provincie er altijd voor haar inwoners zal zijn. De Partij van de Arbeid heeft vertrouwen in dit college en wacht een reactie van de voorstellen af.