Statenvoorstel: Provinciaal programmaplan NPG

Door Jan Pieter Loopstra op 20 december 2023

Vandaag werd het voorstel ‘ Provinciaal programmaplan NPG’ (Nationaal Programma Groningen) behandeld in de laatste Statenvergadering van dit kalenderjaar. Ons Statenlid Jan Pieter Loopstra voerde hierover het woord.

De PvdA-fractie is positief over de inhoud van de plannen. Wel vroeg Jan Pieter Loopstra aandacht voor het correct op elkaar afstemmen van alle lopende beleidsplannen en visies om bureaucratische stroperigheid te voorkomen. De PvdA is van mening dat alle gelden zo efficiënt mogelijk dienen te worden besteed ten behoeve van de inwoners van onze provincie.

Ook vroeg Loopstra aandacht voor niet-uitkeringsgerechtigden. Dit zijn inwoners die vaak wel werkloos zijn maar geen uitkering krijgen, vaak omdat de partner wel een betaalde baan heeft. Officieel hebben deze mensen net zoveel recht op begeleiding als inwoners met een uitkering.

In de werkelijkheid gebeurt er weinig voor deze groep. In het provinciaal programmaplan NPG staat dat iedereen toegang tot scholing, banen en arbeidsmarkt zou moeten hebben. Volgens de PvdA-fractie moet hierbij ook rekening worden gehouden met de niet-uitkeringsgerechtigden.

De PvdA wil graag doorpakken om iedereen toegang tot scholing, banen en arbeidsmarkt te kunnen bieden. Wij zien voor deze groep werkzoekenden die vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben ook kansen om via een basisbaan hun (her)intrede in de arbeidsmarkt te maken.

Jan Pieter Loopstra

Jan Pieter Loopstra

Ik ben Jan Pieter Loopstra, 68 jaar en woonachtig in de Voermanstraat in Groningen. Heb 10 jaar ervaring als Raadslid in de gemeente Groningen waar ik mij vooral beziggehouden heb met armoedebestrijding, bestaanszekerheid en werk/economie. Stond aan de wieg van de succesvolle basisbaan en maakte mij sterk voor de bestrijding van de werkloosheid onder 50

Meer over Jan Pieter Loopstra